Bel mij terug
Home › Bijtelling

Bijtelling

Bijtelling financiele lease auto? Rijdt u privé met een auto die tot uw ondernemingsvermogen behoort? Dan moet u een bedrag bij de winst tellen voor het privégebruik, tenzij u kunt aantonen dat u op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé hebt gereden.

 

De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. In 2016 zijn er 4 tarieven voor de bijtelling: 4%, 15%, 21% en 25%. De bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. De uitstootgrenzen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld.

 

Bijtelling privégebruik auto’s waarvan kenteken afgegeven in 2016

De onderstaande tabel geldt voor auto’s die in 2016 voor het eerst op naam zijn gezet.

 

Tabel percentage bijtelling 2016

CO2-uitstoot per kilometer

Soort brandstof

Percentage van de

cataloguswaarde

0 gram

 

Alle brandstoffen

4%

50 gram of minder en meer dan 0 gram

 

Alle brandstoffen

15%

106 gram of minder en meer dan 50 gram

 

Alle brandstoffen

21%

Hoger dan 106 gram

 

Alle brandstoffen

25%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoelang geldt het percentage?

Valt uw auto in een verlaagd bijtellingspercentage? Dan geldt dat percentage voor een periode van 60 maanden.

 

Deze periode gaat in op de 1e dag van de maand die volgt op de maand waarin voor het eerst een kenteken is afgegeven. Het percentage blijft ook gelden als de auto van eigenaar wisselt of als een andere werknemer de auto gaat gebruiken.

 

Direct na afloop van de periode van 60 maanden wordt het percentage opnieuw vastgesteld aan de hand van de regels die op dat moment gelden. Het nieuwe percentage geldt dan weer voor van 60 maanden.

 

Bijtelling auto van de zaak, voor voertuigen vanaf bouwjaar 2017

Hoe meer CO2 uw auto uitstoot, hoe hoger de bijtelling voor het privégebruik van uw auto wordt. De bijtelling is altijd een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Voor 2017 veranderen de percentages.

Is dus voor het eerst een kenteken afgegeven in 2017? Dan geldt de bijtelling van de tabel hieronder.

Tabel percentage bijtelling 2017

CO2-uitstoot per kilometer 

Soort brandstof

Percentage van de

 cataloguswaarde

0 gram

Alle brandstoffen

4%

meer dan 0 gram

Alle brandstoffen

22%

 

 

 

 

 

 

 

In 2017 is het normale percentage verlaagd van 25 naar 22. Is uw auto voor het eerst op naam gesteld in 2016, en gold voor die auto de 25%-bijtelling? Dan blijft de 25%-bijtelling van toepassing. De auto valt dus niet vanaf 2017 in het 22%-tarief.

 

Hoe lang geldt het verlaagde percentage?

Valt u in het verlaagde bijtellingspercentage (4%)? Dat percentage geldt voor een periode van 60 maanden. Deze periode gaat in op de 1e dag van de maand die volgt op de maand waarin voor het eerst een kenteken is afgegeven. Wordt een auto op 7 maart tenaamgesteld, dan start de 60-maandsperiode dus op 1 april.

 

Direct na afloop van de periode van 60 maanden wordt het percentage opnieuw vastgesteld aan de hand van de regels die op dat moment gelden.

 

Auto's ouder dan 15 jaar

Bij auto’s die ouder zijn dan 15 jaar is de bijtelling 35% van de waarde in het economisch verkeer (dagwaarde). Als een auto bijvoorbeeld 15 jaar oud wordt op 1 mei, gaat u de eerste 4 maanden uit van de cataloguswaarde en de overige maanden van de waarde in het economische verkeer.

BRON: Belastingdienst


Meer informatie? U kunt ons bereiken via e-mail, telefonisch 085 - 48 48 150 of klik hier voor vedere informatie.